Saturday, 28 April 2012

Tiket kapai torobang...

Assalamualaikum.....^^.....kuning...merah...biru...putih...hitam...same je kan...color je beza....

AIR ASIA VS MALAYSIA AIRLINES..




serius to say..aku tak kesah mana2 pun tak pa...asalkan flite tu dapat bawak aku pulang ke tempat asal aku yg sentiasa aku rindu.....yeah...

tapi..kenapa tetiba je aku wat entri sal kapai toqobang ni?hahha..saja je..tak dak modal nak sembang..hahah

*********************************************************************************

besalah...seperti kita sedia maklum, bulan 8 dah nak raya..(8 ehh..aku tembak je nih)...so, org yang stadi jaoh2 ni..mmg tak dak benda lain dalam kepala..confirm dah pakat busy nak beli tiket kapai teqobang...yelah tiket flite harga dia tak macam tiket bas...yang senantiasa fix dia punya harga...kalo flite ni...ada hari murah tu murah la...kalo mahal...adoiiii......separoh dari gaji mak aku pun boleh capai....(sob3)..so, kena la rajin survey harga dia..pastikan beli sebulan lebih awal dari tarikh..(bagi org yang tak berduet mcm aku ni la..kalo ko anak dato or tan sri..leh abaikan)

raya haji haritu aku tak balik...yelah cuti pun kejap sgt...so beraya kat sini..bertemankan asingment yg bertimbun...dan maggie curry disisi menggantikan ketupat dan rendang(sedih kan?)...

so, pape pun yg terjadi..insyaAllah, raya posa taun ni aku mesti balik......mesti....hehehe....

ok...aku sebenarnya tak kesah...air asia ataupun malaysia airlines..yelah ADA SETENGAH ORG TAK MAU NAIK AIR ASIA(kelas ekonomy..tak dak standard)...kalo MALAYSIA AIRLINES  nampak mcm org kaya sikit kan...(elehh padahal turun dari kelas ekonomy gak)...

kelebihan air asia bagi aku...flite dia straight to de point...tak transit2 lagi dah...(dari tempat aku la tempat korang tak tau la)..tu yang aku suka...aku akan sampai ke rumah cepat..yeahhhh itu yang aku mau!!!

kelebihan malaysia airlines bagi aku..tak dak kelebihan pun..instead dia punya seat yg empuk n diberi makan..tu je..

"ape ko igt dia bagi ko makan free??" 


"tak de makna nya..harga makanan dan dikira sekali masa beli tiket ok..."

aku tak kesah bab makan..sebab selalunya time2 aku dah nak berlepas..aku mmg tak kan makan..setiba je kat umah..selepas pelok cium mak, nanges-nanges..terus pegi dapo..mencekik....hahaha....thats about it..

bagi aku lah kan...kita tak yah la nak belagak sgt...beli tiket flite ikot kemampuan kita...jgn nak belagak punya pasai sanggop berhabis beli tiket flite asalkan flite tu ada standard....hmmm...tak payah la wei....org sombong selalu rugi...

bagi aku, (entah kali keberapa aku guna perkataan 'bagi aku'), yang mana tiket flite murah di situlah ada aku(apakah?)/...hahaha.....

igt jgn nak belagak ek....hahahahah....ikot kemampuan...(kalo ko ank dato or tan sri sekali lagi boleh abaikan pesanan ini)...k lah...tu je kot....oleh aku kali ni..selamat beli tiket flite aku ucapkan...^^

p/s : aku suka pramugara air asia...weee.....kiut^^....
       tapi pramugara malaysia airline pun kiut gak...^^

pilot......

errr...bad experience with golongan pilot ni...so,, tak pe kot... :-p
(patah hati)..

=.=!











Thursday, 26 April 2012

DeMam..~~!

Assalamualaikum...all silent readersss

hahah...jgn igt i tak tawu...silent readerss are around...hehe
cek dekat dashboard tadi...starting from middle 2011 till now...semua yang view i punya blog dah 3500++ peoples..wow dahsyat tu...tapi follower dok byk tu gak...what so everlah...u view n baca entri2 i means blog i menarik lah jugak untuk dibaca..thanks guys...hahaha..silent pun silent lah....asalkan u olss bahagia...k..untuk kali ni i tak byk masa untuk berceloteh panjang bcoz got lots of work to do...esok ada presentation by n will be present it to beloved MR. RICHARD...dunnu what gonna happen tomowrow...hope will be fine!

yap...mmg i species bagi intro berjela2...back to da topic..I DEMAM LA....maybe the weather really not suited me...phewwww...telan panadol tadi..tido jap...then bangun balik..korek2 laptop buat asingment...2 asingment nak dihantar esk...mmg tak tido la malam ni(doesnt mean i belom done anything k..just final checking n liltle bit preparation for tomowrow...URGENT)

just now ANONYMOUS mane tah hantar msg kat i suruh pakai baju kaler merah lah segala...tah pape je..i tak memihak mana2 k...FYI, i ada photoshoot during dat day..so, no time nak fikir all those things k..messed up!  ----> opss apasal ada backgroud merah ni?? hahah..tak memihak mane2 k...tak....
last but not least(acewah)..tunggu abg janggot harini dari jam asar..tapi tak ketemuan...bab last2 pas magrib baru jumpa...mood : SGT BAHAGIA! <3

ABG JANGGOT : ONE FOUR THREE (1 4 3)....^^



Tuesday, 24 April 2012

FENAT LA.....MANYAK KILIJA MAU BIKIN...

Assalamualaikum...hi peeps!

huarghhhh...i need enough sleep maaaa....


last two days, yesterday n today..i didnt get enough sleep...theres to many work to do..."elehh ko online boleh JEA"kata sang buaya..

meme la...on9 perkara harus..FYI (cewah..igt ko je terer guna "FYI"?)..haha..pa pe jer lah..aku harus on fb hari2..bcoz..lecturer  mmg terer teknology dah skrg nih...semua nak letak dalam fb lah..DROPBOX lah...grrrr..

Hari SENAYAN : speech..
-----> i was so nervous to give speech (yelah dah lama tak bagi speech) dalam bahasa omputih lak tu..but my speech on dat day was not a disaster that i have played inside my head..(ALHAMDULILLAH)..mmg byk gak point2 yg terlupa (nyanyok ehhh)...tp pandai2 la nak cover...
finally, after the speech, the audience give me a very big claps (hah! tenkiu)...dunnu la why they are claping to me...maybe :

"hah! finally she's stop!"...

harap2 tak lah noh...penat aku cari bahan nak speech kat hampa tau!

today : submit asingment n presentation secara spontan(huarghhh)
------> ok..bab nak submit asingment tu tak ketaq sgt pun...mmg dah set dalam minda ku ini..today mmg kena submit asingment...

but.....

"ok today we got no class..."

but...(*sapa yg cipta perkataan 'but' ni ha? tgk lecturer aku dah guna..)

"you have to present your asingment to me....."

haiyaaaakkk!!!
"apa pasal lokter tak ciakap awal2 mau kami present ini hali...?" kata sang ular sawa dalam hati.

k..malam ni nak agihkan duit kat org2 kampung sempena hari cukur jambul anak ketua  kampung PINANG DUA BATANG...

**************************************************************************
Pada waktu yg sama...
sebagai seorang isteri kepada suami tercinta..dan ibu kepada anak2 tersayang..mmg penat...nak masak lah..basuh baju lagi..nak amik hati mak mentua lagi..nak pegi PIBG anak lagi...suami pulak dah pandai main kayu tiga...hadoii...penat lah....

"hoi!!!! ko melalot lagi an...nnt suami ko main kayu 3 baru ko tawu" kata sang semut

"biyo le suami aku nak main kayu sampai 3..tiger wood main kayu 1 je...terer kan laki aku?"

k bai..









Saturday, 21 April 2012

cari DAN cari ~~!

assalamualaikum semua!! wah!!..seperti yg i dah cakap..i akan lebih menghapdate kat blog rather than fb..look! hari2 i hapdate u ollsss... "LUPAKAN HARI KEMARIN..MULAKAN HIDOP BARU WITH A BIG BIG SMILE..YEAH ok..bila kita dah mintak maaf ngan org..tapi org buat tak tau means dia mmg dah taknak dgn kita lagi...isnt it? means dia taknak kawan ngan kita lagi...so fine la..be the same way like her... seriosly to say : "i ni jenis type yang agak sensitif.."-> but, kalo i terasa n kecik hati ngan org..i jenis yg pulih sendiri..means tak payah nak mintak maaf ngan i or seangkatan dgn nya lah..i jenis yg pulih sendiri..just give me the time to digest...errrr k lah : stop talking about that! enough is enough...(ayat ydp aku) haha... *********************************************************************************
ok..back to da topic..."ko ni memang species yg bagi intro berjela2 ek?"kata sang kancil kepada sang rama2...

haha....

searching..........

loading............

error..........

what????

yeppp!!

apekebodonye aku cari punya cari soklan tutorial math..tapi tak jumpa...

meme  tak jupo(loghat kelate)..."ko beli pun tak...hahah..ko igt tak lagi..yg ko tak pegi kedai photostat tu pun"kata sang katak..

haha..so, tak pe lah..japg lah pegi cari...hehehehehe...(ko tanggoh lagi kan)..

********************************************************************************

so, harini buat mende lain lah...
"hafal"..i got speech tomorrow..so harini masa untuk menghafal skrip...

********************************************************************************

"DAH! KO BULIH BERENTI ONLINE TAK?" CUKOP! ------->mak tiri dah datang le derr

*******************************************************************************


k lah..last dari aku harini...kalo korang memerlukan tutorial untuk mencantikkan blog..korang boleh pegi kat blog si bloger terhebat ni ha :WAN HAZEL..(dia terer bab 2 nak kawai kan blog korang)

sejarah wan hazel : penah tersenarai dalam blog tutorial terbaek untuk "world blogger & social media awards 2012"<-------agak top ranking la gak...betoi ka wan?

*******************************************************************************

wassalam





Friday, 20 April 2012

aSiNgMeNt...weeeeee ^^

Salam..^^

hamek kau..tetiba buat etri pasal asingment...tah pape je..k lah...jgn kuar dari topik..thats about it..kalo kita diberi skop mengenai sesuatu asingment...ikot je skop tu..tak yah terlebih..tak yah terkurang..(itu lah apa yg sering dipesan lecturer HUBUNGAN ETNIK  i..huhu...

semalam i could finished all the asingment..hehe...once again "ALLLL THEEE ASINGMENTT"...kihkihkih(gelak pontianak)...entah kenapa aku bersemangat nak siapkan "ALLLL THEEE ASINGMENTT...haha(ko memang)..siap tido lepas subuh..hamek kau...n supposed pagi ni aku ada private tutor..tapi disebabkan semalaman tak tido..so, private tutor tu aalllll goonneee...haha...tidoq tak sedaq diri..jaga2 koi 9.40...private tutor koi 10 am..hamek kau! "ko igt ko sempat ke ha?"kata sang kancil kepada sang penyu..

kemarin 20 april 2012 genaplah setaon kami bekas2 student MATRIKULASI KEDAH meninggalkan KMK tercinta...byk benda yg kami lalui disana..dari suka kpd duka..dari tak matang kpd matang..dari single ke in a relationship...apakah?..hahaha

the thing yg aku takkan leh lupa sampai tua..incident TAIK BINTANG..fuhh...sampai skrg fobia ngan taik bintang..sampai skrg tak brani tgk langit pada waktu malam...(scary dowh)..nnt lah aku citer...."ko nak citer sgt? brapa byk entri ko janji itu ini..tp ada ko buat?" kata sang buaya kepada sang katak..

aku kinda busy women in da world la...mana sempat nak buat semua tu..aku hapdate bila aku rasa nak hapdate..kadang2 bila otak tgh ngeng pun aku hapdate gak..sebab tu kluar bahasa merapu meraban tu...(ignore je ek)...

harini aku dgn penoh bersemangat aku nak buat asingment MATH LAK.."ko cakap ko dah siapkan semua asingment ko"...yess! asingment OOP..math belom lagi..basicly..aku dah ada idea yg mencurah2 ni..semangat giler nak buat..asignment math kali ni PROF mintak untuk amek apa2 topik dlm MATH n cuba cari application dia dalam real life.."hape ko igt taak de paedah nye blaja math ke" dalam real life ni kita byk applied math tau dak! (k fine..aku penah tny soklan buduh tu kat cikgu math aku time skola) "cikgu! kenapa kita kena blaja math? mcm tak dak paedah jee?"...  ...aku mmg cam ni..bersifat ingin tawu memanjang..sampai terkluar soklan yg agak buduh dari aku..

kalo korang nak tawu..tu ha..kat angkasa lepas tu kan..byk guna VECTOR (one of da subtopic in add math)..

dah la tu..mlas nak merapu meraban dah!...hehehe..
*********************************************************************************

jap2..sikit g..aku dah tukar keta idaman aku..dulu aku teringin HONDA CITY...skrg ni aku berkenan ngan PREVE tu haaa...kete baru kluar tu...bapak smart dowh...(dowh?..apakah)...jom kita imbas gambo kete tu...pasni aku lak bergambar dalam kete tu...hehehe...insyaAllah..^^



wanan kegemaran aku!!!!!!,,,nak sebijik...sebijik ja pun...ples la...tauke proton bagi lah i sebijik...sebijik ja...takkan nak bankrap pun...T_T..(meleleh air liur)..

p/s : abg janggot..apa kata tukar kete awak ke kete ni^^..then give me the key..(the car also)...


Thursday, 5 April 2012

Sekadar Bicara Cinta..

Assalamualaikum wbt...

hurmm dah lama rasanya saya tak buat entry ala2 islamik...selama ni entri2 saya banyak kepada perkongsian detik2 indah saya di sabah..tapi kali ini insyaAllah..saya akan cuba kongsikan something yang berguna untuk kita semua...

"YA ALLAH, seandainya dia bukanlah jodohku, jauhkanlah dia dari pandangan ku,
YA ALLAH, senadainya dia bukanlah ditakdirkan untukku, jauhkanlah hati ku dari hatinya,
YA ALLAH, aku mohon jodoh yang terbaik untukku..AMIN.."

ini adalah doa yang terungkap di sanubari seorang gadis tatkala melihat seorang pria harapannya. Gadis itu laju mengungkap kata2 doa2 itu setelah melihat pria itu melintasi kelopak matanya..

gadis itu mudah tertarik pada pria yang mempunyai ciri2 yang dia inginkan pada seorang pria harapannya..baru2 ini, gadis itu direkemenkan seorang pria kepadanya...segak orangnya, berjanggut lagi..gadis itu mula tertarik kepada pria berjanggot itu..dari sudut agamanya, mmg terserlah keimanan si pria itu..

"YA ALLAH, aku mohon petunjuk dariMU YA ALLAH, aku mohon jodoh yang terbaik untukku.."

doa itu sering diungkap dari mulut gadis itu, sambil berlinangan airmatanya di keheningan malam..YA! mungkin si pria itu bukanlah jodoh si gadis...

sahabat semua, sedikit kisah hati saya kongsikan di atas untuk membawa anda gambaran entri saya kali ini...semua gadis mahupun pemuda pasti pernah merasakan apa yang si gadis di atas rasakan...
sudah pasti kita berduka tatkala seorang yang kita harapkan tapi bukanlah ditakdirkan untuk kita...jadi bagaimanakah kita untuk merawat rasa itu...sudah pasti perasaan berduka, patah hati itu bukanlah rasa yang kita dambakan...bukankah begitu?

baik...jom kita belajar cara RAWAT HATI!...NAK TAK????

"Org2 yang beriman dan tenang tenteram hari mereka dengan zikir kepada Allah. Ketahuilah,dengan zikir kepada Allah itu, tenang tenteramlah hati manusia."

sebenarnya , jodoh dan pertemuan adalah di tangan Allah,.. sekiranya jodoh kita telah tiada, maka jalan ke arah itu amat mudah dan dilorongkannya tanpa banyak onar. namun, jika jodoh masih panjang, maka usaha kita mahu memutuskannya akan dipenuhi dengan pelbagai masalah dan rintangan,..setiap sesuatu yang berlaku dalam kehidupan kita Allah jadikan atas sesuatu asbab dan punya hikmah yang tertentu… tidak ada suatupun yang dijadikanNYa dan yang ditaqdirkanNYA berlaku itu dengan sia -sia dan tanpa perancangan….

SAHABAT,
Cuba kita nampakkan ALLAH dalam segala hal.. anggaplah ini sebagai kasih sayang ALLAH agar kita tidak terusan lalai,.. agar kita tersedar dari tipu daya dunia yang tak pernah alpa menarik manusia untuk terusan melupakan kehidupan yang sebenar di akhirat nanti..

SAHABAT,
perasaan sedih itu mmg selalu hadir dalam diri..
jadi,
Banyakkan beribadah termasuk melakukan amalan sunat. Luangkanlah lebih masa dengan-Nya.
Sentiasa ingat jodoh itu ketentuan Allah
anggap semua yang berlaku adalah ujian daripada Allah dan ada hikmah disebaliknya. Sesungguhnya Allah tidak menurunkan ujian jika hamba-Nya tidak mampu untuk menanggungnya. Bersabarlah.

Meminta nasihat ibu bapa atau orang terdekat
Ibu bapa adalah yang terbaik dalam memberikan nasihat kerana sudah merasa asam garam kehidupan dan tahu apa yang terbaik untuk kita. Jika berasa malu atau takut untuk meminta nasihat daripada ibu bapa, sekurang-kurangnya berkongsilah masalah dengan orang yang terdekat dan rapat seperti kawan baik. Jangan pendamkan di dalam hati, nanti semakin merana diri.

Sibukkan diri
Lakukan apa sahaja kerja yang baik dalam kehidupan seharian supaya tidak terlalu memikirkannya. Sekiranya ada aktiviti, libatkan diri. Dengan itu boleh mengurangkan kesedihan yang melanda.Kalau saya lah kan..saya prefer untuk berjongging lepas subuh..insyaAllah berkesan..sebab hening pagi adalah detik waktu yang indah...insyaAllah dengan pemandangan yang indah, ditemani kicauan burug2 hari yang terluka boleh sembuh dgn sendirinya...ini lah saat yang mudah untuk kita muhasabah diri kita...



Jika ada rasakan ada perlu menangis..maka menangislah.. Menurut kajian, cara luahan hati atau perasaan yang terbaik adalah dengan menangis. Mungkin kelihatan sangat teruk untuk beberapa hari mengikut jenis kekecewaan yang dialami. Teruskan dengan tangisan tetapi pastikan ia tidak mengambil masa yang terlalu lama. Pasti selepas sudah puas menangis akan berlaku perubahan yang ketara di dalam kehidupan. Seharusnya perlu untuk melakukan sesuatu yang mampu untuk membahagiakan daripada meratapi kesedihan yang dialami.

"SERPIHAN KECEWAKU"

Langit pagi terlihat gelap
Hampa tak berwarna
Sekejap rasaku tlah hilang
Terbawa angin yang berhembus
Yang tertinggal hanyalah kenangan

Malaikatpun tertawa
Melihatku yang kini hanya bisa terdiam
Cintamu membawaku dalam mimpi-mimpi yang indah
Tapi kini Yang tertinggal
Hanyalah mimpi kosong yang terasa hampa

Terlalu tinggi khayalanku
Terlalu besar anganku tuk berada di sisimu
Namun jawaban itu tak kunjung datang
Langitpun tak terlihat lagi
Semua kebiruannya tertutupkan kabut

Sampai kapan ku harus menunggu?
Disini ku terdiam Memandangimu dengan berjuta harapan dan impian...








Sunday, 1 April 2012

peliks...weird...strange....~.~

Assalamualaiku wbt...

ok harini tak nak cakap byk..just nak u oll enjoy the picture...picture2 ni diambil di sekitar sabah kemarin...saja2 nak kongsi..keunikkan sabah...

DINASIHATKAN SESAPA YANG TGH MAKAN TU...HARAP2 JGN SCROOLL DOWN LAGI..NNT U OLL MUNTAH...HAHAHA..


gambar kat atas just di kfc...mmg tiada apa yang pelik...juat nak try shoot gambar botol sos tu je...pesanan :DINASIHATKAN SESAPA YANG TGH MAKAN TU...HARAP2 JGN SCROOLL DOWN LAGI..NNT U OLL MUNTAH...HAHAHA..


gambar kat atas tu just gambar rempah ratus je..kebetulan kemarin saya keluar cari barang dapor sikit..(bunyi mcm rajin masak je kan)...


jalan2..tetiba mata terfokus kat gambar kat atas..fokus punya fokus...naaaa....ulat rupanya...haha...ulat kering...hadoiii...kat semanjung tak jumpa benda ni...takkan ada org jual jual di pasaraya terkemuka...hehe...unik kan?


ok fine..saya bukan pengotor..saya tukang snap je...yang pegang sudu tu yang sengaja dekatkan ulat2 tu ngan kamera saya tu si kembaq sengal saya punya keja..


gambar kat atas tu..entah la..nak kata pun tak taw..mmg peliks...mcam jantung pun ada...kalau blaja bio...ala2 macam broncus(ntah la eja mcm mana dah lupa) kan....


last untuk harini...terimalah scoot kiut ni...credit to abg turkuaz...

see u lagi 2 minggu....trip to kundasang.....yeeeehaaaaaaaa....wasalam...